Για έναν γάμο αλά ελληνικά
Ποια είναι τα έθιμα που πρέπει να τηρήσεις
Τα έθιμα που πρέπει να τηρήσεις αν θέλεις έναν παραδοσιακό γάμο είναι υπέροχα και βγαλμένα μέσα από την πορεία του χρόνου. Συνδυασμένα με την κουλτούρα ελληνιστί παράδοση το καθένα κουβαλάει την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.
Ας ξεκινήσουμε όμως με το τί σημαίνει γάμος. Πρόκειται για τη συμβίωση δύο ανθρώπων που έχει νομοθετική διάσταση. Φυσικά υπάρχουν πολλοί υπέρμαχοι και άλλοι που καταφέρονται στο γάμο.
Να υπενθυμίσουμε πως γάμοι δεν γίνονται στις παρακάτω ημερομηνίες:
- 5-6 Ιανουαρίου (των Φώτων)
- Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας
- Κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου (1-15 Αυγούστου)
- Στις 29 Αυγούστου (Αποκεφάλιση του Ιωάννου του Προδρόμου)
- Στις 14 Σεπτεμβρίου (Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού)
- 13-25 Δεκεμβρίου
- Κατά τις Δεσποτικές Εορτές (όλες τις γιορτές του Χριστού)
Όλο τον υπόλοιπο χρόνο μπορούν να τελεστούν και να τηρηθούν όποια έθιμα επιθυμούν οι οικογένειες του γαμπρού και της νύφης.
Ας δούμε εμείς τα έθιμα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να κάνει έναν παραδοσιακό γάμο αλλά ελληνικά.
Η προίκα της νύφης
Εδώ τον πρώτο ρόλο τον είχαν οι μητέρες των κοριτσιών που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει πριν από γάμο, τα λευκά είδη που ήταν απαραίτητα για να ανοίξει το νέο σπίτι το ζευγάρι.
Τώρα αν η νύφη ήταν από εύπορη οικογένεια, η προίκα δεν αφορούσε μόνο στα σεντόνια και στις πετσέτες, αλλά επεκτεινόταν σε χρήματα ή ό,τι άλλο διέθετε η οικογένειά της.
Η δε προίκα ήταν θέμα συζήτησης στη γνωριμία των συμπεθέρων και η συμφωνία η οποία δεν ήταν γραπτή, τηρούνταν όμως με ακρίβεια.
Βέβαια σήμερα το έθιμο αυτό ανήκει στο παρελθόν, εφόσον οι νέοι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει αυτό το έθιμο.
Το νυφικό κρεβάτι
Την Πέμπτη συνήθως στο σπίτι της νύφης στρωνόταν το νυφικό κρεβάτι.
Εκεί φυσικά τα λευκά κεντημένα σεντόνια είχαν την τιμητική τους και οι καλεσμένοι έραναν το κρεβάτι με κουφέτα, ρύζι, δώρα και χρήματα.
Το έθιμο της αθηριάς, στη Σαντορίνη
Εδώ στη Σαντορίνη, ο γαμπρός πήγαινε από το σπίτι του στο σπίτι της νύφης για να την πάρει, συνοδεία φυσικά μουσικής και χορών. Μόλις έφτανε, ο παπάς με τον κουμπάρο πήγαιναν σε μια αθηριά, δηλαδή στο αμπέλι και με προσευχή έκοβε τρία κλαδιά για να φτιάξει τα στέφανα του γάμου.
Τα ευλογούσε και τα έδινε στον κουμπάρο. Εκείνος του πρόσφερε κρασί για να ραντίσει τον καρπό απ΄όπου πήραν τα κλαδιά.
Έτσι η ζωή των μελλόνυμφων θα ήταν καρπερή και γλυκιά.
Το στόλισμα της νύφης (νυφοστόλισμα)
Σε αυτή τη διαδικασία έπαιρναν μέρος οι ελεύθερες κοπέλες και στόλιζαν τα προικιά της νύφης στο πατρικό της. Όλη η προίκα του κοριτσιού εκθέτονταν σε ένα δωμάτιο για να τη θαυμάσουν όσοι ήθελαν.
Στη Μακεδονία αυτό κρατούσε μια εβδομάδα περίπου πριν τον γάμο, δηλαδή η έκθεση της προίκας και μάλιστα υπήρχε και ανταγωνισμός για το ποια θα εκθέσει – προικίσει την κόρη με τα πιο όμορφα κεντήματα ή πλεκτά. Ένα έθιμο που έχει περάσει κι αυτό στην ιστορία.
Υπάρχει και μια σχετική λαϊκή παροιμία, που λέει “ότι πάρει η νύφη στο νυφοστόλι” και εννοεί ότι κάποιος θα πάρει μόνο όταν υπάρχουν οι συνθήκες, ενώ μετά δεν θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τίποτε άλλο.
Το ντύσιμο της νύφης
Την ημέρα του γάμου το ντύσιμο της νύφης αναλάμβαναν οι φίλες της και μάλιστα πριν αυτή φορέσει το νυφικό, θα έπρεπε να το φορέσουν τρεις φίλες της, οι οποίες μάλιστα θα ήταν παρθένες.
Στη συνέχεια οι φίλες της οι οποίες ήταν ελεύθερες έγραφαν τα ονόματά τους στη σόλα του παπουτσιού της. Όποιο όνομα στο τέλος της βραδιάς είχε σβηστεί εκείνη θα ήταν η επόμενη που θα παντρευόταν.
Ο κουμπάρος είχε την υποχρέωση να πάει να πάρει τη νύφη από το σπίτι της και να τη συνοδέψει στην εκκλησία.
Στο σπίτι της νύφης έπρεπε αυτός να της φορέσει τα παπούτσια. Εκεί στηνόταν ένα μίνι παζάρεμα, καθώς η νύφη έκανε πως δε μπορούσε να φορέσει το παπούτσι και ο κουμπάρος σε κάθε της δυσκολία, έπρεπε να βάζει χαρτονομίσματα στο παπούτσι για να γλιστρήσει και να μπει στο ποδαράκι της νύφης. Βέβαια όλα αυτά συνοδευόταν από μουσικά όργανα, κρασί και χορούς.
Στο σπίτι του γαμπρού με το παραδοσιακό που κρατιέται μέχρι σήμερα, ξύρισμα του γαμπρού, ολοκληρωνόταν η προετοιμασία του για τη γαμήλια τελετή. Με τη συνοδεία μουσικών οργάνων ο γαμπρός πήγαινε στην εκκλησία όπου θα περίμενε την καλή του.
Η τελετή του γάμου και τα στέφανα
Τα στέφανα συμβολίζουν τις κορώνες που είχαν οι βασιλιάδες καθώς νύφη και γαμπρός θα ήταν βασιλιάδες στο νέο τους σπιτικό. Μια άλλη εκδοχή είναι πως τα στέφανα συμβολίζουν τα στέφανα των μαρτύρων καθώς έτσι θα πρέπει να υπομένουν και οι νεόνυμφοι τις δυσκολίες του γάμου.
Επίσης είναι συμβολικά και ερμηνεύουν με την κορδέλα που τα συνδέει την ισχυρή ένωση των δύο ανθρώπων, ενώπιον του Θεού. Για καταπληκτικά στέφανα, μπορείτε να δείτε εδώ.
Διαβάστε κι αυτό: Τα στέφανα και οι συμβολισμοί του γάμου
Το πάτημα στο πόδι του γαμπρού
Κατά τη διάρκεια του γάμου υπήρχε το έθιμο του πατήματος στο πόδι του γαμπρού. Δηλαδή την ώρα που ο παπάς έλεγε το “ η δε γυνή να φοβείται τον άντρα” η νύφη πατούσε με το τακούνι το πόδι του γαμπρού.
Ένα έθιμο που συμβόλιζε τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και τη μη κυριαρχία του άντρα πάνω στη γυναίκα.
Βέβαια όλοι περίμεναν εκείνη τη στιγμή για να δουν αν θα τολμήσει η νύφη να το κάνει και δεν έλειπαν οι περιπτώσεις που μια τέτοια κίνηση της νύφης έφερνε αναστάτωση και παρατράγουδα αμέσως μετά το γάμο.
Ο άξιος κουμπάρος
Οι φίλοι του γαμπρού μετά την τέλεση του μυστηρίου, σήκωναν τον κουμπάρο στους ώμους τους και έπρεπε να αναφωνήσουν τρεις φορές τη λέξη άξιος, ενώ πετούσαν τον κουμπάρο ψηλά. Ένα διασκεδαστικό έθιμο που το συναντάμε και σήμερα.
Οι λαμπάδες για τη φώτιση του ζευγαριού
Δύο λαμπάδες συμβολίζουν την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος και τη Θεία Φώτιση που προσφέρει στο ζευγάρι για να αρχίσουν τον κοινό τους βίο.
Οι βέρες και τι συμβολίζουν
Την αιώνια ένωση δύο ανθρώπων, την αγάπη που θα πρέπει να δένει το ζευγάρι και την ισχυρή ένωση ανάμεσά τους. Ενώ τη στιγμή που ο ιερέας ενώνει τα χέρια τους, αρχίζει η κοινή τους πορεία η οποία θα είναι παντοτινή.
Αυτό επισφραγίζεται με το χορό του Ησαΐα όπου εκεί το ζευγάρι με την ευλογία της εκκλησίας κάνει τα πρώτα κοινά βήματά του. Μια διαδικασία κατά την οποία το ζευγάρι δέχεται ρύζι από τους καλεσμένους. Το ρύζι συμβολίζει το ρίζωμα της σχέσης τους.
Το έθιμο με το μέλι και την κουλούρα
Μετά το γάμο η νύφη πήγαινε με το γαμπρό στο πατρικό του γαμπρού, όπου εκεί τους περίμενε η μητέρα του. Η πεθερά έσπαγε μια κουλούρα πάνω από το κεφάλι της νύφης και της έδινε να φάει μέλι για να είναι τα λόγια της γλυκά.
Η κουλούρα συμβόλιζε τη γονιμότητα, ενώ σε κάποια μέρη η νύφη έπρεπε να σπάσει ένα ποτήρι πριν περάσει το κατώφλι του σπιτιού, ένα έθιμο που σήμαινε πως ξεπερνάει τις κακές στιγμές.
Ο ελληνικός γάμος είναι όμορφος μέσα από τις παραδόσεις και τις αξίες μιας κοινωνίας που έκανε τη διαδρομή της στο χρόνο, καταφέρνοντας να κρατήσει έθιμα τα οποία αντικατοπτρίζουν τις αξίες της.
Εμείς ευχόμαστε σε όλους τους μελλόνυμφους καλά στέφανα, μια φράση που κι αυτή διατηρεί εθιμοτυπικό χαρακτήρα και δηλώνει την ευχή να πάνε όλα καλά στη νέα αρχή δύο ανθρώπων, που θα ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου.
Αν τώρα ψάχνετε για μοναδικά στέφανα γάμου με υλικά είναι υψηλών προδιαγραφών για να μεταφέρουν στο γάμο σας την πολυτέλεια και την αίγλη που του αρμόζει, θα σας προτείνω να επισκεφτείτε το e-shop μου https://gigiart.gr/. Δέχομαι και παραγγελίες για να έχετε τα στέφανα σας όπως τα έχετε ονειρευτεί.
Αν σου άρεσε το άρθρο μπορείς να διαβάσεις κι αυτό: Τα 12 ζώδια και οι δυνάμεις των λίθων
Στο ηλεκτρονικό μου κατάστημά μπορείς να βρεις τις δύο μοναδικές συλλογές Santorini and Pouring collection .
Εκτός από αυτές υπάρχουν σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, κολιέ, βραχιόλια, καρφίτσες και στέφανα γάμου όπως εσύ τα θέλεις να τα δημιουργήσουμε.
το instagram https://www.instagram.com/gigi_art_jewels/
και το facebook https://www.facebook.com/gigiart.gr
και το Pinterest.